Bokbeställning

Klickade hem den här boken idag. Kan nog vara riktigt intressant.



Varför är det så många storasyskon i regeringen?

Våra syskonrelationer präglar oss
hela livet. Inte sällan gifter sig en lillebror med en storasyster. Är du mellanbarn i syskonskaran kommer du att agera medlare även på din arbetsplats. Det är egentligen inte så konstigt. Det vi har tränat oss på sedan vi var små blir vi i allmänhet bra på.

Äldst, yngst eller mittemellan är en intressant och tankeväckande bok om de relationer som har hamnat utanför vårt psykologiska fokus: syskonrelationerna.

Elisabeth Schönbeck är beteendevetare, diplomerad småbarnspedagog och specialintresserad av syskonforskning. Hon arbetar sedan tio år tillbaka på heltid med att hålla kurser och föredrag om syskonrelationer och hur de påverkar oss och anlitas ofta av medierna som expert i ämnet. Som mentor för sina syskonstudier har hon haft den internationellt berömde psykiatern och syskonforskaren Oluf Martensen Larsen.

Får Elisabeth Schönbeck själv välja, säger den här beskrivningen av henne det mesta: Elisabeth är storasyster till två bröder och mamma till två söner, mamman var storasyster till en bror och pappan endabarn. "Då skulle den i ämnet invigde förstå ungefär vilka vägar jag valt i livet och att jag gift mig med en lillebror. En lillebror som i sin tur tränat på att göra som storasyster säger, eller ännu hellre, tränat på att få storasyster att göra som han vill", säger Elisabeth Schönbeck.


Back in effect!

Nu får "pausen" vara slut. En del har hänt sedan sist. Jag har bland annat passat på att bli sambo och flyttat till mångkulturens mekka Gamlestan. Här finns allt man kan tänkas behöva nästan utanför dörren; apotek, systembolag, affär, hemmakväll, uttagsautomat, gym, diverse små "hashi-bashi"-butiker, tatuerare, apotek och annat smått och gott. Lite annat utbud än Järnbrotts ynka lidl-butik. Jag har flyttat hit det mesta av mina grejer, men lite köksprylar är fortfarande kvar i Järnbrott. Dessutom har mamma fått låna lite av möblemanget.

Idag har jag varit på seminarie med Kay Pollak. Jag har tidigare läst båda hans böcker, Att välja glädje & Att växa genom möten. Seminariet var otroligt inspirerande och upplyftande. Kay verkar vara en helt underbar person och han hade mycket lustiga ljud och gester för sig. Det hela blev inte sämre av att han tog i hand med samtliga åhörare innan seminariet började. När allt var slut satte han på "I want to break free" på högsta volym och man kunde inte annat än att gå därifrån med ett stort leende på läpparna.
För er som varken läst böckerna eller sett Kays seminarie så kommer här några tänkbara meningar:

"Varje gång jag är störd eller irriterad på en annan människa har jag gjort en tolkning av verkligheten som är begränsad/felaktig"

"Jag ensam har ansvar för hur jag väljer att tolka det jag ser"

"Ingen kan såra mig utan mitt medgivande"

"Vill jag uppnå en förändring i mina relationer börjar den förändringen med mig själv"

Här kommer lite bilder på lägenheten. Något rörigt och allt är inte på plats i hyllorna än.














RSS 2.0